Συχνές Ερωτήσεις

Τα κύτταρα μας ζουν χάρη σε ηλεκτρικές κινήσεις που δημιουργούνται μεταξύ των θετικών και των αρνητικών ιόντων, που τους επιτρέπουν να επικοινωνούν με ό,τι τα περιβάλλει. Στο επίπεδο της καρδιάς η ηλεκτρική αυτή δραστηριότητα είναι άκρως οργανωμένη, έτσι ώστε να συστέλλεται και να διαστέλλεται με τρόπο συγχρονικό και αποτελεσματικό. Το αποτέλεσμα ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος παρουσιάζεται με τη μορφή μιας διαδρομής που είναι η αντανάκλαση αυτής της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Δίνει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του καρδιακού μυός και σχετικά με πιθανές διαταραχές του ρυθμού. Η εξέταση αυτή μπορεί να συμπληρωθεί με έναν υπέρηχο για τη δυναμική, την υφή του καρδιακού μυός και την κατάσταση των βαλβίδων.

Αρτηριακή υπέρταση είναι η αύξηση της πίεσης σε τιμές >= 140 mmHg για τη συστολική (μεγάλη) και/ή >= 90 mmHg για τη διαστολική (μικρή).

Τα τριγλυκερίδια είναι άλλα λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα και μπορεί να προέρχονται από τροφές ή να συντίθεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Ο αρρύθμιστος διαβήτης, η αύξηση του βάρους και η κατάχρηση του αλκοόλ αυξάνουν επίσης τα τριγλυκερίδια. Τα αυξανόμενα επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν επίσης καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το καρδιακό φύσημα είναι ένας θόρυβος, ένας ήχος που ο γιατρός μπορεί να ακούσει κατά την ακρόαση με το στηθοσκόπιο. Είναι συχνό φαινόμενο σε ένα παιδί 4 - 10 ετών και κυρίως κάτι πολύ ασταθές. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι λειτουργικό «αθώο» οφείλεται στον στροβιλισμό και την αυξημένη ταχύτητα με την οποία κυκλοφορεί το αίμα στην καρδιά και στα μεγάλα αγγεία, δεν προκαλεί συμπτώματα, η καρδιά δουλεύει εντελώς φυσιολογικά και δεν είναι επικίνδυνο. Σε λίγες όμως περιπτώσεις το φύσημα είναι παθολογικό, μπορεί να είναι εκδήλωση κάποιου καρδιακού προβλήματος και μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από συμπτώματα.

Το τέστ κοπώσεως (stress test) είναι η εκτέλεση σωματικής άσκησης, βάδιση σε κυλιόμενο τάπητα ή ποδηλασία σε εργομετρικό ποδήλατο με ταυτόχρονη και συνεχή ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση της καρδιάς σε οθόνη, τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και μετά το τέλος της. Καταγράφεται επίσης η αρτηριακή πίεση, η καρδιακή συχνότητα και τα τυχόν συμπτώματα (πόνος στο στήθος, ζάλη, ταχυπαλμία, δύσπνοια, πόνος η μουδιάσματα στα χέρια). Η εξέταση γίνεται σε κατάλληλα εξοπλισμένο εργαστήριο και πάντα υπο την επίβλεψη και τον έλεγχο καρδιολόγου.